fredag 4 oktober 2013

Vetekrans med socker och kanel

Hoppas att du fått sätta tänderna i en smaskig kanelbulle idag, här kommer de utlovade bilderna på min kanelkrans. Något som kan vara bra att tänka på när man bakar en kran är att inte snåla på fyllningen, jag brukar vanligtvis öka mängden smör, socker och kanel för att få en riktigt saftig vetekrans. Ett annat tips för att få till en saftig krans är att använda mandelmassa som fyllning, förslag på recept finns här.


Recept vetedeg:
(två kransar)
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 g smör, rumstempererat
1 dl rörsocker
1 msk kanel, mald

Pensling + Garnering:
Ägg
Pärlsocker

Ugn 200 grader C

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, cirka 60 minuter.


Vispa ihop fyllningen till en jämn smet. 
När degen jäst klart delar du den på två.

Kavla ut degen, bred på blandningen av smör, socker och kanel, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Öppna upp ena sidan lite och fäst ihop till en ring, nyp ihop med fingertopparna.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in kransen mitt i ugnen på 200 grader och grädda 30-40  minuter (beroende på kransens storlek samt om du använder en ugnsform vilket oftast gör att det tar lite längre tid). Låt svalna.

Inga kommentarer: